dijous, 17 de juny del 2010

Joves en xarxa, generació digital i canvi social


Per acabar les conferències d'aquest matí, gaudim de la intervenció d'Ángeles Rubio, professora i Doctora de la Facultat de Comunicació de la Universidad Rey Juan Carlos, de Madrid, i col·laboradora del diari La Vanguardia, qui ens presenta la ponència Joves en Xarxa, generació digital i canvi social.

Rubio explica la seva experiència en les seves investigacions en joventut i TIC, per tal de veure fins a quin punt Internet estava sent una oportunitat, quins eren els patrons d'ús i quines les amenaces. Van emprar tècniques d'investigació qualitativa, i no només quantitatives a base d'enquestes: calia veure com s'estava conceptualitzant la mateixa "joventut digital". Aquesta investigació està a l'abast a la pàgina web de l'INJUVE.


Les conclusions van ser que el problema no estava en el jovent, sinó en la interpretació que estaven fent els mitjans de comunicació sobre la situació. No cal dividir la societat entre apocalíptics i integrats: Rubio es posiciona com a escèptica. Per primera vegada a la història està donant-se un fenòmen social inèdit, que és l'autosocialització del jovent.

Internet, per al jovent, no és només una forma d'oci o distracció. El jovent cerca la feina per Internet, es relaciona, i nosaltres hem de veure totes aquestes coses amb els seus ulls. Avui es llegeix més que mai, però aquesta destresa digital no ha d'ocultar que cal ajudar a que el jovent aprengui a distingir entre fonts fiables i no fiables.

Cal, doncs, i entrealtres coses, que en els debats sobre jovent i TIC, no només hi hagi sociòlegs i periodistes, sinó també professionals d'altres disciplines com l'economia, la filosofia, o la publicitat, per tal d'enriquir el debat i no caure en una sèrie de tòpics conservadors que estan movent el debat a dia d'avui. Internet és un fet social total, que impregna tots els aspectes de la societat, i que com a tal prendre una direcció reflexiva d'anàlisi, en la qual els i les joves són qui millor s'hi han adaptat. Hi ha, doncs, una sèrie de canvis socials que estan movent la societat i trencant les barreres d'espais de la societat, tal i com la coneixíem fins ara.

Més info: http://www.angelesrubio.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada